Το σχολείο μας

Το σχολείο μας
Γυμνάσιο Καναλίων

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Πρόγραμμα υγιεινής μεσογειακής διατροφής υλοποιούν οι μαθητές

Κολατσιό από το σπίτι στο Γυμνάσιο Καναλίων
2012-03-03 - 15:42:01
Πρόγραμμα υγιεινής μεσογειακής διατροφής υλοποιούν οι μαθητές
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρότζεκτ με θέμα «Σχολείο & Μεσογειακή διατροφή» υλοποιούν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καναλίων Μαγνησίας στο πλαίσιο εγκεκριμένου σχολικού προγράμματος Αγωγής Υγείας.
Τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για «κακή διατροφή των ελληνοπαίδων», οι μαθητές αποφάσισαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας να εξετάσουν εναλλακτικές μορφές υγιεινής και οικονομικής σίτισης στο σχολείο.
Επιπλέον, το Γυμνάσιο Καναλίων δεν διαθέτει κυλικείο, με αποτέλεσμα να αγοράζουν οι μικροί μαθητές έτοιμα παρασκευάσματα αμφίβολης διατροφικής αξίας με κόστος. Ακόμη όμως κι αν διέθετε κυλικείο, το κόστος καθημερινής σίτισης θα ήταν δυσβάσταχτο για οικογένειες που άρχισαν να πλήττονται έντονα από την οικονομική κρίση. Έτσι όλοι μαζί αποφάσισαν, να απενοχοποιήσουν το «αλουμινόχαρτο» και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και γονείς να φέρνουν υγιεινό κολατσιό από το σπίτι.
Έτσι, οι μαθητές του σχολείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Δημήτρη Λάιου (γυμναστή) και Μαρίας Μπούρα (διευθύντριας), υλοποιούν το σχετικό πρόγραμμα χωρίς όμως να περιοριστούν μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις.
Τα παιδιά, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, εξετάζουν θέματα όπως, «η πυραμίδα διατροφής», «γονείς και διατροφή παιδιών στο σπίτι», «βιταμίνες», «νομοθεσία λειτουργίας κυλικείου» κ.α. ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι διαμορφώνουν κανονισμό κυλικείου για ένα «βιωματικό κυλικείο» στο χώρο του σχολείου, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, για τη διάδοση των ωφελειών της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη στον κόσμο και πιο προσιτή για όλους πια.
Παράλληλα, ενημέρωσαν το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων έτσι ώστε να σταθούν αρωγοί τους στην υλοποίηση του προγράμματος. Τέλος, θα οργανώσουν ημερίδα διάχυσης του προγράμματος λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς για όλους τους κοινωνικούς φορείς.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Οι μαθητές των Καναλίων ζητούν από τον Περιφερειάρχη να περιφρουρήσει το σχολείο τους...Εκδήλωση για την Κάρλα.


karla 17 Με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό συναντήθηκαν μαθητές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας σε εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, με τίτλο «Λίμνη Κάρλα - Οι Μαθητές και Πολίτες του Αύριο Ακούν, Βλέπουν, Συζητούν και Προτείνουν”.Οκ. Αγοραστός εξήγησε στους μικρούς μαθητές το ιστορικό της ανασύστασης της λίμνης και τα στοιχεία του έργου λέγοντας: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολλαπλού σκοπού στα Βαλκάνια. Με την ολοκλήρωσή του θα αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα των Π.Ε Λάρισας & Μαγνησίας, όπως η προστασία από πλημμύρες & η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής, η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων που αρδεύονται πλημμελώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί μερικώς το προϋπάρχον οικοσύστημα της Κάρλας και θα διασφαλισθεί στο μέλλον η “αειφορεία” στην διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων».
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να δοθούν λύσεις στα προβλήματα ολοκλήρωσης των έργων στην Κάρλα και να έρθει νερό από τον Πηνειό. Ο περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι το νερό είναι πηγή ζωής και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στην περιοχή της λίμνης και να επισκεφθούν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού, όπου και παρουσίασαν εργασίες τους για τη Λίμνη Κάρλα. Εν συνεχεία, οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, στο πλαίσιο των οποίων παρουσίασαν τα αιτήματά τους για τη λίμνη Κάρλα και πρότειναν τρόπους προβολής της προστατευόμενης περιοχής για την προσέλκυση επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.